Storleksguiden kommer direkt från tillverkaren, utgå från denna när du beställer plaggen. Översättningsguiden för BH:ar längre ner på sidan är till för att ge en indikation.
Dåtidens konformade BH, "fylls" inte ut på samma sätt av brösten som en modern BH som "lyfter" upp bröstet ovanför kupan. Tanken är inte heller att bröstet ska gå hela vägen ut i konen, vill man dock känna att man fyller ut kupan lite mer så kan man gå ner en kupstorlek. Om du upplever att bandet under bysten är för tight kan du prova nästa större storlek under bystenmed en mindre kupstorlek. Om din storlek är 80D, så har 85C samma kupvolym men sitter lösare under bysten.· Om du tycker att bandet under bysten sitter för löst tar du nästa mindre storlek under bysten med en större kupa. Om din storlek till exempel är 90B, har 85C samma kupa men sitter tightare under bysten.
Ryggbandsstorlekar är baserade på mätningar under bysten, mätt åtsittande. US- och UK-storlekar är uppdelade i steg på 2 tum, medan de övriga konventionerna i steg på 5 cm. Stegen är inte identiska då 2 tum är lika med 5,08 cm.
Exakt konvertering
Då storleksstegen (2 tum och 5 cm) inte är identiska så förekommer det vissa förskjutningar och överlappningar. Dessa skillnader märks mer i störrestorlekar. Se nedan.
Kupstorlekar bestäms genom att beräkna skillnaden mellan mått över byst (där bysten är fylligast) och mått under byst. Till exempel: Måtten över byst är 85 cm och under byst 70 cm ger skillnaden 15 cm, vilket ger en europeisk B-kupa. Om mätningen under bysten avrundas, basera då alltid skillnadsberäkningen på detta avrundade mått. Exempel: För måtten över byst är 85 cm och under byst 74 cm så verkar skillnaden vara 11 cm. Men vi måste avrunda 74 till 70, så skillnaden beräknas som 85-70 = 15 cm.
Exakt konvertering (rekommenderas)
Kupstorleksstegen (2 cm och 1 tum) är väsentligt olika och därför också förskjutningarna och överlappningarna, mycket mer än i ryggbandsstorlekar. De allra flesta konverteringstabeller på internet ignorerar detta och därför är dessa tabeller mycket felaktiga, särskilt i storlekar över D-kupa. Följande är ett precist och korrekt omvandlingsschema för behåkupor. Det rekommenderas starkt att använda detta schema istället för ungefärliga tabeller.
![]() | ![]() |